dissabte, 31 d’octubre del 2009

MIG SEGLE DE PREMIS ILURO


Ahir vaig anar a l'acte de lliurament del Premi Iluro de Monografia Històrica d'enguany. L'esdeveniment tenia l'afegit de celebrar el 50è aniversari i hi van assistir el President de la Generalitat i el Conseller de Cultura. Era la primera vegada que es feia a l'Ateneu Caixa Laietana, en lloc de la Plaça Santa Anna, com és habitual. El lloc es va anar omplint ràpidament i calculo que devíem ser més de 500 persones (segons la Guàrdia Urbana potser menys). Va ser un acte en el que hi van haver molts parlaments, en els que es va fer un repàs del que ha estat aquest Premi que aquest mateix any ha rebut la Creu de Sant Jordi.

La veritat és que vaig trobar-ho tot plegat molt interessant i m'alegra que sigui existint quelcom que estimuli la recerca històrica i la pervivència de la nostra memòria. Els Premis Iluro van ser creats per Caixa Laietana el 1959 per guardonar el millor treball d'investigació històrica sobre Mataró o sobre el Maresme. Van sorgir en plena dictadura franquista i han aconseguit assolir prestigi al llarg dels anys, això té molt mèrit, s'ha de dir.

Amb motiu d'aquest mig segle d'existència, han publicat un llibre que van regalar a tots els assistents, quan l'hagi llegit en faré un comentari. De moment puc dir que les fotografies són fantàstiques.

Espero que el futur sigui ben llarg i profitós per aquest Premi i que vagi aportant llum sobre el nostre passat. Per aquells qui vulguin saber més coses sobre l'acte d'ahir, el Tribuna Maresme publicarà un reportatge en el seu proper número.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada