dimarts, 13 d’octubre del 2009

'EL QUADERN GRIS', segons JOAN OLLÉ


Ahir a la tarda vam anar a veure al Teatre Monumental de Mataró l'obra El quadern gris que dirigeix Joan Ollé. Trobo que és molt difícil convertir el dietari de Josep Pla en una peça teatral, tanmateix, per la meva impressió i tenint en compte els entusiastes aplaudiments del públic, crec que l'espectacle ho aconsegueix.

Amb només dos escenaris i tres actors, ens traslladem al món i a les impressions que d'aquest en tenia un joveníssim Josep Pla a les acaballes de la Primera Guerra Mundial. Aquest és interpretat per un dels actors (Ivan Benet), l'altre fa del Josep Pla ja madur que corregirà el quadern (Joan Anguera) i una actriu (Montserrat Carulla) interpreta els diversos personatges que aniran apareixent. És curiós que sigui una dona la que fa el paper dels diferents personatges masculins que opinen, aconsellen o fan alguna observació, segons el meu acompanyant podria representar la part femenina de l'escriptor.

Aquesta obra va obtenir unes crítiques molt bones després de la seva estrena al Grec, i realment és una original creació que sintetitza molt bé escriptura i estètica, el poder de la paraula és la veu i l'escenari el paper on el text va seduint, poc a poc, l'espectador. Tota una experiència d'aproximació a un Pla més viu que mai.

2 comentaris: