dimarts, 1 de setembre del 2009

'BLANKETS', de CRAIG THOMSON


Blankets vol dir “llençols” i els llençols poden evocar moltes coses. Evidentment, en el primer que pensem és en el llit, i no anirem pas errats perquè aquí és on comença la història gràfica d’aquest jove dibuixant. El jaç compartit amb el germà petit, que pot convertir-se en vaixell però que també pot ser un motiu de baralla. Després, aquells llençols són la capa de neu que envolta el paisatge, a Wisconsin, i, més endavant, la calidesa de l’amor, el cobrellit fet per la noia que estimes, els dies blancs, fets de mantes de neu que embolcallen i acosten, blanques, com els núvols del cel.


Aquesta novel·la gràfica, evoca l’infantesa i l’adolescència de l’autor en una petita població rural de Wisconsin. Educat en el catolicisme, que condiciona no només els seus fets sinó també els seus pensaments, la seva vocació artística esdevé una fugida i un recer, mentre la descoberta de l’amor li dóna una visió més amable de les coses. Els dubtes, els anhels, tot això ho reflecteix d’una manera poètica, fent convergir records amb realitats, pors amb imatges que es sobreposen com una metàfora. És admirable com uns dibuixos poden dir tant, quina estètica poderosa exerceixen per a que ens deixem endur pels neguits que transmeten. Seduïda per la blancor d’una neu per a mi impossible, he vist amb els seus ulls la bellesa del món.


Blankets, va ser triat com el millor llibre de l’any per library Journal, YALSA (Associació Americana de Bibliotecaris) i Time Magazine. Aquestes són algunes de les crítiques:


“Una de las más esperadas novedades del cómic adulto del año, un prodigio de ingenuidad y de poesía”.

Metrópoli-El Mundo


“Con un particular pulso narrativo y un excelente dibujo (...), el lento florecimiento de esta primera historia de amor está contado con una sinceridad delicada y dolorosa que puede quitar el aliento. Un hermoso relato sobre el amor, el pecado, la culpa y el destino”.

Babelia-El País

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada