dissabte, 5 de setembre del 2009

LA GALÀXIA DELS LLIBRES


Dimecres passat em van entrevistar per a un programa de Mataró Ràdio.Va ser una experiència diferent i original que em vé molt de gust explicar perquè, a més, la trobo molt interessant.

Es tracta d’un nou espai que començarà el proper dilluns dia 7 a la una del migdia, anomenat Galàxia Llibre. La idea d’un univers centrat en dos sols: Skrib, la lectura, i Leg, l’escriptura, és de la Mercè Masnou.

Després d’haver entrevistat diverses persones del món del llibre, va adonar-se que allò no era pas un planeta sinó tota una galàxia. Un lloc on es mouen estels, satel•lits, planetes, tot un conjunt d'astres que il•luminen l'infinit del paper imprès. Tots aquells que, d’una manera o d’una altra, formen part d’aquest cosmos literari i que, llegint, escrivint, venent, difonent o editant, viuen entre la sortida i la posta dels dos sols.

La primera cosa que demana la Mercè a l’entrevistat és que s’identifiqui amb un cos celeste. Una lluna, un estel, un meteorit, o, fins i tot, un sol, será la forma amb la qual l’oient començarà a imaginar-lo, mentre ell o ella n’explica els motius. És molt probable que no reconeguin la persona amagada rera el seu alter ego galàctic, tanmateix l’entrevistadora farà esvanir-se ben aviat la nebulosa donant les dades del seu perfil humà.

A partir d’aqui, es produeix un encontre a la tercera fase de quaranta minuts en els quals el protagonista interestel·lar explicarà la seva experiència. No és una entrevista convencional, no es tracta de conèixer la biografia del protagonista, sinó de fer un acostament a la seva funció a la galàxia dels llibres, saber de quina manera viu el seu espai, que en pensa de l’òrbita que segueixen la resta d’elements, com creu que evolucionaran, en definitiva, qüestions que donin una òptica molt més propera dels astres que formen l’infinit literari.

Un acostament metafòric no només als escriptors, sinó a tots aquells que fan possible l'existència d'un espai anomenat literatura.

3 comentaris: