Dimecres passat vaig anar a veure aquesta exposició, ubicada a la planta baixa del
Museu d'Història de Catalunya. Es tracta d'una selecció de 105 retallables que mostren escenes, vestuari i armament dels dos bàndols de la Guerra Civil, amb els que jugaven els infants de l'època.
Passejant entre les parets on es mostren aquests records i envoltats per cançons infantils d'aquells temps, es pot imaginar el context en el qual van produïr-se aquelles joguines tan humils i, alhora tan complexes. La indústria gràfica havia assolit a Barcelona un alt nivell als anys trenta, que es va posar al servei de la causa republicana. Després, a mida que els fets van anar evolucionant, aquells soldadets van començar a amarar-se de la estètica nacional, influïts per la propaganda franquista que va apoderar-se dels grans centres editorials al final del conflicte. Els retallables van convertir-se en un fidel reflex del que anava passant i en un instrument propagandístic per a difondre la ideologia dels dos bàndols.
L'exposició mostra exèrcits de paper tant republicans com nacionals: tancs, carros de combat, vaixells, avions, milicians i tot tipus de contingents bel·lics. Molts d'ells d'un perfeccionament i d'una bellessa impactants. És molt interessant veure com aquells nens i nenes vivien els fets, des de la proclamació de la Segona República fins la Segona Guerra Mundial, a través dels diferents models de soldats i exèrcits.
La selecció prové de la col·lecció de Fracesc d'Assís López Sala, comissari de l'exposició i fundador de l'Associació Catalana d'Amics del Retallable. Es pot visitar fins el 24 de setembre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada