dimecres, 30 de març del 2011

GEOGRAFIES I POEMES. Passeig literari per Alella, a càrrec d’Anna Maluquer

Aquest matí he pogut gaudir d’un gratificant passeig per indrets d’Alella que no coneixia, gràcies al itinerari que ens ha preparat l’Anna Maluquer, una de les poetes que participaran al recital del proper dissabte a Can Lleonart (podeu trobar més informació aquí: 2a Trobada de Poetes del Maresme).


L’activitat consistia en una ruta literària per Alella de la mà de la poeta i rapsoda, Anna Maluquer, que s’ha iniciat al centre cultural de Can Lleonart amb la lectura del poema Què és la poesia?, de Jacint Verdaguer.


Després, ens hem dirigit a la casa de la poeta alellenca Mercè Giralt, una llar encisadora al centre del municipi on l’escriptora ens ha llegit uns versos del seu llibre de poemes Onades, i Anna Maluquer també ens ha llegit uns poemes propis.


La següent parada ha estat un racó de l’església on, sota la mirada d’una escultura de Sant Feliu, hem recordat l’escriptora Guida Alzina amb el seu poema Empenyem dies. No gaire lluny de l’església hem pogut visitar una casa particular, propietat d’uns dels participants en el passeig literari. El magnífic jardí ha estat l’escenari de la lectura del poema Flor Cavaller, de Mercè Rodoreda.


Hem continuat pujant carrer amunt fins arribar a un bosquet amb unes vistes espectaculars al mar i als municipis propers. Aquest cop, l’Anna Maluquer ha triat per recitar-nos els versos Cap al cingle, de Ma. Antònia Salvà, alguns poemes de Maria Oleart i, mirant al mar, ens ha llegit el poema Iaiin, que vol dir vi en Arameu, d’ Eduard Miró, que també participa al recital de dissabte.


Mes enllà del bosquet, ens hem arribat fins un camp de vinyes i, envoltats de cel, mar i verd, hem escoltat el poema Lo cep, de Jacint Vedaguer; A un amic, de Joan Maragall i Madrigal, de Joan Salvat-Papasseit.


Seguint pels viaranys del verd i del blau, hem arribat fins el jardí romàntic d’una casa senyorial, Can Serra, on l’Anna Maluquer ens ha recitat els poemes La casa que vull, de Joan Salvat-Papasseit i Una casa tancada, de Josep Carner.


De tornada al nucli urbà, la terrassa del Rost, que ens oferia unes vistes de teulades i patis alellencs, ha estat el lloc des d’on hem sentit la Cançò a Mahalta de Màrius Torres; Diumenge de Joan Maragall i Dóna’m la mà, de Guida Alzina.


Al carrer Verdaguer ens han deixat entrar al pati de la casa on va viure la poeta d’Alella, Núria Xicola i la seva germana Anna, que ens ha acompanyat en l’itinerari i que també escriu poesia. Allà, hem escoltat versos del poemari Fins Ara, un llibre fet a partir de la selecció d'uns quaranta-cinc poemes d'entre el més d'un centenar que la Núria Xicola va arribar a escriure en la seva curta vida. Finalment, l’Anna Xicola ha volgut compartir uns poemes seus a través de la veu de l’Anna Maluquer.


Per acabar el passeig ens hem apropat fins on hi havia l’antic taller de Guida Alzina i l’hem pogut recordar en els mots de Cal esperar coses del demà. L’acte ha finalitzat amb una breu visita a l’exposició La pintura com a metàfora, de Carme Sangles a Can Manyé. Però d’això en parlarè en un altre post.


Les fotografies han estat preses per Núria López amb qui he vingut des de Cabrera de Mar. La primera és amb la Mercè Giralt, la segona als Jardins de Can Serra i la tercera a la Terrassa del Rost.


Aquí podreu veure la notícia que van emetre a m1tv: 24 Hores.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada