dilluns, 27 de juliol del 2009

APRENDRE I VALORAR TOT LLEGINT


No fa gaire ressenyava en aquest blog la novel·la Un árbol crece en Brooklyn. Si em va colpir i entusiasmar tant va ser perquè trobo a faltar desesperadament històries com aquesta, que ens reconcilien amb l'amabilitat, la senzillesa i l'esperança, envoltats com estem de missatges nocius que fan apologia de vicis i defectes. Ponderen l'acció, magnifiquen la rapidesa i l'engany, emfatitzen el robatori com si fos producte de l'enginy quan nomès ho és de la deshonestedat. En definitiva, ens fan oblidar els valors i, sobretot, la idea que el que fem als demés ens ho fem a nosaltres.

Crec que l'educació i l'ensenyament poden influir molt i, per això, penso que seria bó que tots els nens llegissin el clàssic El viento entre los sauces de Kenneth Grahame, un conte infantil publicat el 1908. Ens explica la història d'uns animals (volgudament humanitzats) que viuen experiències de vegades senzilles, algunes més dramàtiques, però sobre les quals planen l'afecte envers els amics, la generositat, l'amor a les seves llars, la fidelitat, tot allò que realment hauria d'importar. L'amistat entre el talp i el ratolí hauria de ser un referent, el seny del teixó un exemple, i l'apreci envers les seves llars i el seu món, quelcom a tenir en compte per a aprendre a valorar el que tenim.

Els contes d'Oscar Wilde crec que són un altre referent pel que fa als valors en la literatura infantil. Està bé que la literatura infantil actual tracti temes contemporànis realistes o temes fantàstics irreals, però sense oblidar aquelles històries que parlen de les conseqüències dels nostres actes amb brillants metàfores que emocionen i ens fan pensar. Aquell príncep que es sent infeliç per la pobresa que l'envolta, l'oreneta que va retardant la seva partença cap a terres més càlides per a ajudar-lo a ajudar els més desfavorits, el gegant que no vol compartir i és castigat amb el fred i la neu, el jove pescador que vol sacrificar la seva ànima per amor...

Hi ha molts llibres infantils i juvenils divertits, interessants, brillants, de fet, hi ha llibres per a tothom i per a tots els gustos, però convé recordar aquells que han quedat enrera en el temps però amb la capacitat intacta de fer-nos conmoure.

4 comentaris: