diumenge, 14 de març del 2010

'INQUIETUD EN EL PARAÍSO', d'ÓSCAR ESQUIVIAS


L'acció es situa a la ciutat de Burgos, pocs dies abans del "alzamiento". Un capellà convençut de l'existència real del Purgatori, que pensa que les indicacions per arribar-hi es troben a la Divina Comèdia, explica als ciutadans les seves teories. Així, descobrim un ampli fris farcit de personatges diversos que conflueixen en el mateix lloc i en el mateix temps, però que viuen de manera molt diferent l'experiència.

Les diferents històries de tots ells van confluint, mentre el llenguatge narratiu s'adapta a cadascun dels personatges atorgant-los un aire trist, còmic o mesquí, tot i que, en general, es respira una visió una mica humorística o, més aviat, caricaturitzada d'una societat en la que podem veure reflectits molts trets generals del comportament humà.

Tot i que la temàtica no és gens original, l'enfocament que l'autor en fa, la recreació de fets i personatges i els diàlegs, sí que ho són i, a més, tenen una emprempta molt personal i original.

Aquesta és la primera d'una trilogia que ha rebut molt bones crítiques. No he llegit les altres, però ho faré, perquè he agafat afecte a alguns dels personatges i perquè vull saber com s'hi va al Purgatori.

2 comentaris:

  1. Tot just ara que s'ha suprimit el purgatori... Però vaja, si la novel·la està situada en determinada època, és coherent que hi surti aquest lloc desagradable.

    Olga X.

    ResponElimina
  2. Doncs sí Olga, però no hi surt físicament només volen anar-hi i la història acaba abans que sàpiguem si existeix o no. No obstant, això és el menys relevant de la novel·la.

    ResponElimina