dijous, 24 de desembre del 2009

'EL INFINITO EN LA PALMA DE LA MANO', de GIOCONDA BELLI


Es tracta d'una recreació poètica i fantàstica al voltant del primer home i la primera dona. És curiós perquè el mateix any que es va publicar aquesta novel·la, també Doris Lessing a La Clivella feia un relat sobre els nostres possibles origens, tot i que des d'un enfocament ben diferent.

Possiblement, el motiu d'aquesta coincidència sigui el fet que el relat fantàstic dels nostres orígens és el que més fascinació ha despertat en els éssers humans de totes les èpoques. L'escriptora nicarauenca se'n fa ressò i ens ofereix una novel.la on ens presenta al primer home i la primera dona descobrint-se i descobrint el seu entorn, experimentant el desconcert davant del càstic, el poder de donar vida, la crueltat d'haver de matar per sobreviure i el drama de l'amor i de la gelosia. Les llavors, en definitiva, de qüestions de gran transcendència en el futur tant a nivell social com individual.

L'autora reconeix que la novel.la li ha suposat un risc en pretendre plantejar en ple segle XXI una història fundacional de les cultures. Segons ha sintetitzat "es tracta d'un home i d'una dona que descobreixen que han estat condenats a mort i que només reproduint-se accediran a un bocí d'immortalitat". Pensa que, El infinito en la palma de la mano, transmet "el drama, però també la celebració de la vida" que va suposar l'expulsió d'Adam i Eva de l'Eden, en la messura que els va servir per a descobrir "la llibertat" i "les possibilitats de cadascú".

Segons Belli, el títol prové del primer quartet del poema Augurios de inocencia,de William Blake, on s'enalteix la grandiositat de les petites coses. Una altra curiositat, doncs també el mateix any va sortir El maestro de la inocencia, de Tracy Chevalier, inspirat en la vida del polifacètic artista.

Gioconda Belli és autora d'una obra poètica de reconegut prestigi internacional i ampiament guardonada. La seva primera novel.la La mujer habitada, ha estat traduïda a 11 idiomes amb gran èxit, especialment a Italia o Alemanya on ha superat el milió de lectors amb 25 edicions.

6 comentaris:

  1. Reconec que tinc un cert prejudici envers aquest tipus d'obres, però potser cal fer-li una ullada. Gràcies :)

    ResponElimina
  2. Ho dius pel tema? Pren com a partida el gènesi però no té cap connotació religiosa. Més aviat pren la part de faula que té la història i en fa una reflexió sobre la nostra existència, el perquè de com funcionen les coses. És una mica surrealista fins i tot. No crec que et desagradés, té molta ironia.

    ResponElimina
  3. Uoo! M'apunto la recomanació! Segur que aviat la recomanarem des de "L'imperdible"; desitjo tot cor que tinguis un bon sant esteve

    Espero que t'interessin les meves recomanacions, per cert, el divendres 1 de gener faig un “Especial 2010” amb les novetats culturals i tendències d'aquest nou any que comença, espero que t'interessin.
    Molt bones festes i molt bona entrada d'any des de “L'imperdible” :)

    L'imperdible de ℓ'Àηimα

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies Jordi i bones festes a tu també. Espero amb interès aquest "Especial 2010" que em comentes, ens llegim. Una abraçada.

    ResponElimina
  5. pot ser una bona opció de regal per Reis. Gràcies Sílvia

    ResponElimina
  6. De res Mireia, espero que te'l portin els Reis i un munt de coses bones. Abraçades i bon any.

    ResponElimina