dimecres, 26 de maig del 2010

XV FIRA IBEROROMANA


Estava predestinada amb el nom que tinc, Sílvia (com la mare de Ròmul i Rem) Tarragó (com Tarraco), havent nascut sota el signe de Venus (avantpassada de la gens Júlia) i havent crescut amb les aventures d’Astèrix i les desventures de Jo, Claudi, a establir-me a Cabrera de Mar.

A Cabrera de Mar? Doncs sí, perquè encara que molt poca gent ho sap, aquest municipi és, juntament amb Empúries i Tarragona, una de les localitats des d’on es va iniciar la romanització del territori català.

Pel que sembla, el poblat iber de Burriac controlava i feia la funció de capital del territori delimitat pel massís del Garraf al sud, la delta de la Tordera pel nord i la serralada prelitoral a l'interior. Quan els romans van començar a conquerir el món van adonar-se que era un lloc important i allà que hi van anar.

Encara queda molt per excavar però, de moment, de restes romanes (perquè també hi ha les restes del poblat iber de Burriac i la necròpolis ibera de Can Rodon) hi podem trobar:

- Els banys més antics que es coneixen a Hispània (150-75 aC).
- Un forn en un extraordinari estat de conservació.
- Un temple dedicat a Mitra.
- Una mansió imperial.
- Restes de la ciutat romana.

I jo confio en que s'acabarà trobant una "pedra rosseta" que ens servirà per desxifrar el llenguatge dels ibers...

Aquest patrimoni pren protagonisme en la Fira Iberoromana que es celebra cada any durant la primavera. El poble es vesteix a la romana, els armats de Mataró desfilen pels carrers, es poden degustar àpats romans, es fan projeccions audiovisuals, tallers pels nens i es fan visites guiades als jaciments.

Enguany, he gaudit moltíssim amb una exposició que trobo interessantíssima: Vox Ossum: Un viatge per l’arqueologia dels ossos. Les responsables ens van fer una visita guiada durant la inauguració i ens van explicar com es poden conèixer moltes coses a través de les restes òssies humanes. Si en voleu saber més, cliqueu aquí.

5 comentaris:

  1. vaja! no la sabia aquesta de Cabrera de Mar! molt interessant, vaig a furonejar per l'hipervincle, gràcies :)

    ResponElimina
  2. Molt interesant: és curiós com en poc temps i en els darrers anys hi hagut un interès per recuperar el patrimoni iber i romà de les nostres contrades.
    Un poques setmanes:
    Abril: es va fer la festa romana de Badalona.
    Maig: la gran festa romana a Tarragona (més faltaria) i ara a Cabrera.
    I el mes que ve, juny; el Ludi Rubricati de Sant Boi de Llobregat que és un cap de setmana recordant el passat romà de St.Boi a través de les seves termes romanes. I el més bo és que és fa un sopar al costat del riu Llobregat que per entrar al sopar s'ha d'anar vestit de romà/romana. Confesso que no hi he anat mai perquè vestit de romà encara no m'hi veig...

    ResponElimina
  3. Clidice: Si et dic la veritat, jo em vaig assabentar perquè hi tinc relació i no fa gaire, com a molt 10 anys, després que es descobrís el jaciment de Ca l'Arnau, on hi ha les termes. Les excavacions de Can Benet, Can Mateu i Ca l'Arnau són bastant recents. A veure si t'animes i vens un dia, la Fundació Burriac fa visites a Can Modolell. I de pas en coneixem.

    Gabriel: No ho sabia tot això que expliques de Sant Boi. Anima't i disfressa't de romà, a mi m'encanta disfressar-me. A veure si per la Fira de l'any vinent tinc temps i puc anar a buscar-me un vestit de matrona.

    ResponElimina
  4. Sílvia, nom llatí que prové de silva, que tradueix per bosc o selva, per tant vol dir "del bosc" o "de la selva". Un motiu més per ser de Cabrera.

    ResponElimina
  5. I tant Rosa Isabel! Per cert, has de pasar-te per l'exposició. Crec que t'agradarà.

    ResponElimina