dilluns, 8 de juny del 2015

‘La vident de la lluna plena’ (Columna), d’Isabel del Rio


Hi ha un conte popular de l'Índia, Els sis savis cecs i l’elefant, que explica la història d’uns homes invidents que es troben amb un elefant i cadascú d’ells el defineix de manera diferent, d’acord amb la part de l’animal que palpa. Aquesta faula reflecteix molt bé la relativitat de les nostres apreciacions, sempre subjectes a la nostra perspectiva. Segons el que veiem, experimentem o recordem construïm la nostra imatge del món.

Aquesta idea és, per a mi, la que es vol transmetre en la novel·la La vident de la lluna plena a través del relat personal de la seva protagonista, la Laia. La narració arrenca just quan la jove, fent neteja del pis de la seva mare que acaba de morir, troba una capsa amb vells records que ella no identifica. Entre un munt de fotografies antigues i desconegudes per a ella, troba una carta de tarot amb un inquietant missatge. El desconcert que li provoca el desconeixement del passat d’una persona tan propera és el que li empeny a investigar, per tal de descobrir qui era realment la seva mare. Aquesta recerca, però, no es limita a la seva progenitora ja que també involucra al seu pare, a qui la Laia mai no va arribar a conèixer.  

Les cartes del tarot, que van apareixent misteriosament a mida que la protagonista s’endinsa en la investigació, són el vehicle que porta a la Laia a diversos llocs de Barcelona que tenen una part ‘obscura’, desconeguda i fins i tot màgica, com són el Liceu, Montjuïc o el Palau de la Música entre molts d’altres.

La Isabel del Rio s’ha valgut d’aquest relat sobre la recerca d’un passat misteriós per abordar el cantó més ocult de la ciutat comtal. D’aquesta manera, ofereix al lector una doble història personal i urbana, que el manté intrigat fins a la darrera pàgina. En aquest sentit, cal destacar l’habilitat de l’autora per sintetitzar dades d’una manera àgil i planera, donant la dosi suficient d’informació que permet mantenir la tensió de la trama i l’interès en les anècdotes i fets que conté la novel·la.

Demà, dimarts 9 de juny, es farà la primera presentació de La vident de la lluna plena a la llibreria LaFont de Mimir i comptarà amb la presència de l’escriptor Francesc Miralles, qui entrevistarà a l’autora. Jo ja em deleixo per ser allà gaudint de les explicacions de Isabel del Rio, gran coneixedora de Barcelona (és autora del llibre 100 cosas que hacer en Barcelona al menos una vez en la vida).

Aquí podeu veure el booktrailer de la novel·la:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada