dimarts, 21 de desembre del 2010

DONCS A MI M'AGRADA EL NADAL


En aquestes dates és també un costum el fet de sentir comentaris sobre el consumisme, la hipocresia i el desplaer que porten les festes de Nadal. Jo ja ha he escoltat diverses crítiques referides, sobretot, als grans magatzems, però també als regals no desitjats i als convidats encara menys desitjats...

Confesso que jo abans també sentia la mateixa irritació contra aquest tipus de comerços i contra la compra insensata. Ara ja no. He arribat a la conclusió que si existeixen és per voluntat de la gent. Si decideixen anar a aquests llocs sense qüestionar-se les conseqüències i si trien comprar el que els hi diuen, el resultat és el que tenim.

Hi ha qui creu que són una mena de víctimes, perquè tenen massa estímuls com per a poder adonar-se de la seva alienació. Jo no hi estic d'accord. Tenim la opció de triar, la possibilitat de tenir un criteri propi i la facultat de pensar. Deixar-se endur és el més fàcil i és el que fa aquesta majoria que forma la societat a la qual culpem de tot. Però la societat la formen els individus.

És per això que a mi m'agrada el Nadal. Perquè puc ignorar aquesta suma d'individus que trien anar i comprar el que els hi diuen, per trobar la pervivència d'un costum que es manté en el temps: la celebració del solstici. El triomf de la llum és també el triomf del vincle que encara ens lliga a la terra, tot i que sembli que ho hem oblidat. Els àpats, els guarniments, la imatge de l'estel, els arbres... són vestigis que ens remeten als temps agraris.

Sento el recolliment del temps que s'esgota i la llavor d'un nou cicle que comença a germinar. El meu Nadal és un altre.

7 comentaris:

  1. Avui ha trucat la meva cosina, "què vindreu per Sant Esteve?", m'ha fet il·lusió dir-li que si, pensar en compartir una llarga sobretaula amb la família, amb la gent que no veus la resta de l'any, que els menuts ens vegin plegats, se sentin protegits, part del clan ... M'agrada el Nadal, els magatzems ho tenen cru amb mi, no faig compres ni amics invisibles, però no em privaré de l'alegria de reunir els meus al voltant de la taula. I de recordar els que falten.

    M'agrada que t'agradi el Nadal. Bon Nadal :)

    ResponElimina
  2. M'agrada molt també la rondalla que has triat, la del bou.

    Totes les coses tenen aspectes positius i negatius, les festes el mateix. Som nosaltres qui les hem de fer nostres sense complexos.

    BON NADAL, DONCS.

    ResponElimina
  3. Clidice, no he comentat el tema familiar, tot i que vaig pensar incloure-ho al post, per tal de remarcar el fet de que m'agrada que pervisqui la nostra essència més antiga. Tanmateix, dins aquesta essència hi ha, evidentment, el vincle familiar. I jo aprofito qualsevol excusa per estrènyer-lo!

    Júlia, m'has deixat de pedra: t'has fixat en la rondalla! Pensava que ningú s'adonava dels poemes que vaig posant periòdicament. L'he triat perquè Marià Manent m'agrada i és d'aquí a prop (del poble de la Montse Assens). Completament d'accord amb el teu comentari.

    BON NADAL CLIDICE I JÚLIA. BON NADAL A TOTHOM.

    ResponElimina
  4. A mi m'agrada tant el Nadal que a primers d'any ja compto els dies que falten perquè torni. I a l'estiu començo a fer les petites felicitacions, totes diferentss.

    Nadal al racó càlid de casa que ens acull: tions que arriben del bosc. Dinar de Cap d'any après de l'àvia i perpetuat, amb alguna variació. La nit màgica, només la del 24, on tants éssers invisibles solquen l'espai.
    La pau, sobretot el desig de pau i bona voluntat. Senzill, humil, nadala, música, amor entranyable. Que duri la sensibilitat que els restrets de cor no poden percebre.
    Felicitats per escriure-ho,Sílvia.

    ResponElimina
  5. Hi ha avui una tendència a "defugir les responsabilitats", a creure que som "víctimes", però en realitat moltes vegades podem triar, però no tenim el valor de trencar els esquemes; és clar que som lliures de consumir per Nadal o no! (ara em ve a la memòria aquell llibre d'autoajuda que es diu "Simplifique su vida").
    Bon Nadal i bon any nou a tothom.

    ResponElimina
  6. Olga, és això, aquesta il·lusió, el que m'agrada. I valoro molt la teva felicitació. Bones festes amb caliu, màgia i tradicions.

    Rosa Isabel, és el que jo crec, que una gran majoria busquen la comoditat i això implica no responsabilitzar-se de res, doncs, llavors, que no es queixin. Que tinguis un Bon Nadal!

    Bon Nadal Matilde! Felicita també a en Mitchum.

    ResponElimina