dilluns, 13 de juliol del 2009

'EL TURÓ DE WATERSHIP', de RICHARD ADAMS

No és nou en la literatura prendre els animals i, dotant-los de trets humans que representin els nostres defectes, fer una història crítica sobre la societat. Potser el llibre més conegut en aquest estil sigui Rebel·lió a la granja, de George Orwell, però hi ha d'altres, em vé a la memòria el deliciós conte per a infants El vent entre els salzes, de Kenneth Grahame tot i que té més de moralitzador que de crític, la qual cosa també ens va prou bé.

En el cas de El turó de watership, tot i que hi ha un component crític, crec que té més d'història de superació: enalteix les virtuts, més que no censura els defectes, i és, sobretot, un tribut a l'amistat, al companyerisme i a la lleialtat. Però també és un homenatge a la natura, al fet de ser part d'una totalitat en la que cada element té la seva funció i la seva importància.

La història està protagonitzada per un grup de conills i té també un punt fantàstic o místic, atès que comença amb un mal presentiment d'un dels protagonistes. Aquest instint, aquest sisè sentit és la mena de connexió dels éssers més sensibles, aquells a qui el materialisme no ha corrumptut encara i que ens poden ajudar. Això és el que fa aquest conillet quan intueix que una cosa terrible és a punt de succeïr i aconsegueix convèncer un grupet per a fugir de la conillera. A partir d'aqui, els perills que es troben en la recerca d'una nova llar, les incerteses d'haver deixat el cau, les pors envers el que els espera, les dificultats de conviure ... formen part de la seva aventura i serveixen a l'autor per fer-nos veure les nostres mancances i les nostres qualitats.

2 comentaris:

  1. a mi m'agrada més escriure sobre objectes, per tal de mostrar els sentiments que ens tranmeten o que els transmetem nosaltres

    ResponElimina
  2. A mi també Jesús, els objectes em fascinen, especialment, quan venén d'altres temps, encara que només siguin runes, però també els objectes qüotidians que són petits testimonis del que erem i de com erem. No obstant aquesta novel·la em va captiva, costa d'entrar-hi perquè és molt descriptiva i cal fer un esforç fins que et familiaritzes amb els personatges, però després és com una novel·la d'aventures i, a més, après un munt sobre els conills.

    ResponElimina