dimarts, 17 de desembre del 2013

'ELS FANTASMES DE DALÍ' (Columna), de XAVIER GUAL


Ja fa temps que tenia ganes de llegir aquesta novel·la, no només pel que havia vist de l’argument sinó, també, pel que jo intuïa en el títol.  Aquesta impressió meva em deia que em trobaria amb una història inquietant, misteriosa i amb l’al·licient afegit de girar entorn d’un dels personatges més excèntrics dels darrers temps. No em vaig equivocar. Els fantasmes de Dalí és un extravagant relat que ens col·loca al centre de la paranoia per mostrar-nos  la inconsistència del que considerem real.

I dic extravagant en el més ampli sentit de la paraula que aplega la qualitat extranya dels personatges, els fets extraordinaris que explica i, sobretot, l’estil, que desafia els límits de la narrativa barrejant relats i deliris. Aconseguir trobar l’equilibri en aquest còctel de passions, secrets i revelacions no és fàcil, però l’autor se’n surt amb una innegable elegància que deixa en el relat una empremta única. Així, Xavier Gual ha sabut mostrar-nos una faceta insòlita de l’artista surrealista. Ens acosta als seus temors, a les seves pertorbacions -més universals del que semblen-, i en fa un retrat no del personatge sinó de la persona.

En Els fantasmes de Dalí hi trobem un conte de por, un secret desvetllat i una història de desamor. També hi descobrim al·legories i simbolismes que ens acosten a l’univers dalinià. Aquí cal destacar la feina feta per l’autor, una tasca que sintetitza en uns quants capítols on es despleguen els trets més característics tant de l’obra com de l’artista. Però, a més, la novel·la descriu en detall els paisatges que emmarquen –i mai millor dit- el llegat de Dalí: Púbol, Portlligat i Figueres.

Els fantasmes de Dalí són, en definitiva, dos relats desvinculats en el temps però que es relacionen a través de les pors, els fantasmes que assetgen els dos protagonistes: Dalí i Guillem. O el que és el mateix, Càstor i Pòl·lux, mite estimat del pintor. Un llibre original, detallista i precís sobre un home únic i plural. 

Aquí podeu llegir una entrevista que Tribuna Maresme va fer a l'autor: Xavier Gual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada