dilluns, 11 d’octubre del 2010

'DIOSES, TUMBAS Y SABIOS', de W.CERAM

Fa un parell d'anys, mentre caminàvem sota el sol que feria amb els seus raigs la fèrtil terra d'Homer, no deixava de recordar aquell vell llibre que, molts anys enrera, va regalar-me el meu germà Jordi, coneixedor del meu gust pel món antic, Dioses, tumbas y sabios.

En arribar a Micenes, vaig reviure la particular odissea de l'obstinat i, potser, il.luminat Heinrich Schliemann, una aventura que ja em va captivar en llegir-la en la genial Historia de los griegos d' Indro Montanelli, i que tant vaig gaudir en aquesta excepcional Dioses, tumbas y sabios, un llibre apassionant sobre homes apassionats per la història, com Schliemann i com Evans, com Champollion i com Carter, protagonistes dels descobriments més relevants dels darrers segles.

L'editorial booket va recuperar no fa gaire aquest títol , posant-lo a l'abast de tots aquells enamorats, aficionats o simplement interessats en la arqueologia. Em va alegrar saber que continua accessible un llibre com aquest, escrit als anys 70 però tan vigent encara, que fa que els herois es tornin de carn i ossos i que els somnis, com Troia, esdevinguin realitat.

5 comentaris:

  1. Hola, Sílvia. Un gran llibre, jo diria que editat a casa nostra molt abans dels setanta, potser a principis dels cinquanta i tot. Jo vaig treballar a principis dels seixanta en una gran empresa que tenia fins i tot biblioteca, al cap de poc temps tot va canviar i van liquidar el fons, per sort em vaig poder quedar amb aquest llibre que m'havia recomanat una companya. L'autor el va escriure el 1949, en el seu temps de presoner de guerra a Itàlia -era alemany- va va aprofitar per llegir molta arqueologia. Va ser i és encara un èxit, d'altres del mateix autor van tenir-ne, però no tant.

    ResponElimina
  2. el vaig llegir en castellà al 82 i, després, vaig comprar-ne l'edició en català del 86 :) un llibre que sempre m'ha acompanyat :)

    ResponElimina
  3. Ui! Va ser una de les meves primeres lectures d'arqueologia, encara el conservo!

    ResponElimina
  4. De fet, a la classe d'història de l'art, quan arribo al bronze grec (Creta i Micenes), sempre explico les històries de l'Schliemann.

    ResponElimina
  5. Hola Júlia, moltes gràcies pel que expliques. A mi, el meu germà me'l va comprar al mercat de Sant Antoni als anys 90. És una edició en tela publicada per Orbis el 1985. Què curiós una gran empresa amb biblioteca!

    Clidice, jo també el tinc com a llibre de capçalera gairebé. El que m'agrada és que és com un llibre de relats, cada descobriment és una aventura.

    Rosa Isabel, m'apassiona Schliemann, ja em va captivar quan en vaig saber d'ell a "Historia de los griegos", d'Indro Montanelli. Vaig veure una teleserie sobre ell, però no em va agradar perquè es centraven més amb la seva vida personal que en les seves troballes, i acaba sent una història d'amor.

    ResponElimina