dimarts, 29 de juny del 2010

EL POBLE ON VISC AHIR A TV3


Ahir a la nit Cabrera de Mar va ser la protagonista al programa de TV3 Sota terra.

Ja m'havia dit l'arqueòleg municipal que havíen estat gravant un capítol als jaciments i em va fer molta il·lusió, perquè crec que és important donar-los a conèixer ja que la majoria de persones ignoren que existeixen.

Jo en vaig parlar una mica en aquest blog a l'entrada XV FIRA IBEROROMANA.

El reportatge planteja si Ilturo (Cabrera de Mar) era una gran ciutat al segle II a.C.:


" La descoberta, fa uns quants anys, d'unes termes romanes a Cabrera (les més antigues de la península Ibèrica) n'és un indici clar, però cal demostrar-ho. Era una ciutat o només era un territori on hi havia diferents vil·les romanes dedicades a l'explotació agrícola? Decidim excavar diferents punts amb dos objectius: si confirmem que Cabrera tenia trama urbana (és a dir, carrers), i si podem confirmar que s'hi encunyava moneda, podrem afirmar amb rotunditat que Cabrera era una ciutat romana. I no una ciutat qualsevol, sinó, juntament amb Empúries i Tarraco, la ciutat a partir de la qual va començar la romanització del territori català, aleshores habitat i dominat per les diferents tribus iberes"

Si no el vau veure i us interessa podeu anar al blog Els dies de Dèdal on han penjat el vídeo, perquè jo no sé com es fa.

Vaig trobar a faltar que parlessin del jaciment de Can Benet on es troba el mosaic més antic de la Península Ibèrica.

8 comentaris:

  1. Hola Sílvia.
    Ahir també vaig veure el programa. Me'l vaig mirar amb atenció justatment perquè anava dedicat a Cabrera.
    Em va fer especial gràcia veure com excavaven el nadó i la gerra que vam tenir exposats a Can Bartomeu fins fa pocs dies.
    El que no m'acaba d'agradar d'aquests programes és que ens vulguin fer creure que acaben de descobrir la sopa d'all.

    ResponElimina
  2. Estic d'accord, Isabel, precisament jo també li vaig dir això al meu company però em va dir (i crec que té raó) que és la manera de fer-ho atractiu al públic. Per tant, si serveix per a que la gent ho conegui, se'ls pot perdonar :)

    M'ha agradat molt trobar-me amb tu per aquí, com va tot? Va anar força gent a l'exposició? em van dir que si, que fins i tot una senyora de Barcelona.

    ResponElimina
  3. va ser molt interessant aquest capítol, tot i que també penso que ho fan massa "reallity show", suposo que per acaparar més audiència. Tot i que una sèrie arqueològica pel 33, a l'estil de les sèries bones de la BBC no estaria gens malament. Ara, això si, vol dir temps i calers, és clar.

    ResponElimina
  4. Des que et vaig descobrir el blog, de tant en tant, i trec el nas. Hi poses informacions molt interessants.

    I pel que fa a l'exposició, ens van dir que hi va anar força gent, també escoles. Ens fa molta il·lusió que hi vagin nens.

    ResponElimina
  5. Clidice: Jo també ho vaig pensar, que m'hauria agradat que fos més seriós, però tot sigui per donar-hi difusió. M'encantaria un reportatge tipus BBC, uf.

    Isabel: M'afalaga que pensis això, jo també vaig seguint el vostre blog, és lògic que ens acabem trobant els qui ens agraden les mateixes coses.

    ResponElimina
  6. Ahir, en acabar d'enviar el missatge, vaig veure que Clidice l'havia enviat al mateix temps, però ja havia de tancar l'ordinador i no vaig poder contestar.

    Teniu raó que aquest programa té moments interessants. El dia de Cabrera m'estava delint per agafar un palatí i posar-me a gratar.

    Hi surten arqueòlegs de primera, que coneixen perfectament la seva feina i que donen missatges professionals i assenyats. El problema que hi veig és que aquests misastges professionals i assenyats queden tapats pel missatge televisiu de l'espectacle i el "ritme frenètic". I el telespectador profà s'acaba creient que amb un detector de metalls i tres dies de feina es poden descobrir tresors i contestar les grans preguntes de la història.

    No tinc res en contra de difondre la cultura de forma amena, al contrari, només que tinc un cert temor de què és el que s'acaba entenent.

    ResponElimina
  7. Q tal? "Sota terra" penso que és una aposta arriscada en un moment que s'aposta poc per programes de divulgació. I penso que és un programa que cumpleix l'objectiu que és atrapar l'audiència del primer a l'últim minut i al mateix temps ser rigorós en el que explica. Com algú va dir és televisió no és un documental per passar a estudiants d'arqueologia.
    És un programa que m'agrada molt i el de Cabrera em va semblar molt interesant i vaig tenir la sensació que estem en un país on no s'ha invertit prou en investigació ni en recerca ni en excavacions. Estic segur que si hi hagués pasta tot el que van mostrar a Cabrera fa anys que estaria molt més estudiat i anal·litzat. Esperem que Cabrera pugui tenir el reconeixement museístic, patrimonial i arqueològic que es mereix.

    ResponElimina
  8. Isabel: T'entenc però també crec que qui mira aquest programa és gent que té interès en aquests temes i, per tant, ja saben que la realitat no és tan vertiginosa.

    Gabriel: Coincideixo en tu en que és una aposta arriscada, com a mínim s'han atrevit a fer una cosa diferent

    Pel que fa als diners, és així, tot és qüestió de pressupost. I penso que el reconeixement museístic, patrimonial i arqueològic que es mereix ens pertany i beneficia a tots. He tingut la sort de viure al costat, però si s'hagués descobert a un altre indret m'interessaria igual que es divulgués.

    Gràcies a tots pels comentaris, heu creat un atractiu debat!

    ResponElimina